Centrum naukowe

II. miejsce w konkursie na opracowanie koncepcji laboratorium (centrum) naukowego.

Dojazd projektowaną drogą lokalną. Plac parkingowy, a zaraz za nim plac wejściowy do budynku Centrum, rozległy, z przeznaczeniem na pierwsze centrum „ogrodu zdarzeń” rozciągającego się wzdłuż krętych, organicznych ścieżek na wschód i południe od projektowanego budynku. Drugie centrum ogrodu – plac na połączeniu dwóch układów parkowych: ortogonalnego przy kompleksie dworskim, i organicznego przy Centrum. Ekspozycja historycznego układu budynków folwarcznych. Pierwszą kondygnację budynku wsuwamy w teren na głębokość ok. 4m (od strony dworu) i uzyskujemy na tym poziomie około 3 tys. m² powierzchni całkowitej. Brakującą powierzchnię (ok. 1 tys. m²) trzeba zapewnić powyżej. Chcąc zachować skalę historycznej zabudowy decydujemy się rozłożyć to na dwa poziomy – otwarte na pierwszą kondygnację. Powstaje szczelina w gruncie, która doświetli wnętrze galerii, w szczelinę wsuwamy prostopadłościan, osłaniamy szkłem i wypełniamy częściowo kubaturą zamkniętą ponad dwoma poziomami. Powstaje budynek o powierzchni całkowitej prawie 3700 m², jednokondygnacyjny z dwoma antresolami, o wysokości wyniesienia ponad przyległy teren – ok. 8 m. Dopełnieniem całości elewacja wschodnia – strefa wejścia – kamieniołom.
Lokalizacja Podzamcze k.Chęcin
Inwestor Regionalne Centrum Naukowo – Technologiczne
Projekt 2010
Realizacja projekt konkursowy
Powierzchnia inwestycji 23 350 mkw