Cmentarz Komunalny

II. miejsce w konkursie na opracowanie koncepcji programowo – przestrzennej cmentarza komunalnego w Gorlicach

Każdy z trzech sektorów grobowych, otoczonych ciągiem pieszo-jezdnym (droga serwisowa) rozciąga się wzdłuż centralnego szlaku – szerokiej alei spacerowej, oświetlonej, wzbogaconej o małą architekturę, rozciętej na dwoje pasem zieleni parkowej, z ławkami, pomnikami oraz murami urnowymi w formie surowych głazów wyrosłych wśród drzew wewnętrznego zieleńca. Budynki: kaplica oraz dom przedpogrzebowy z budynkiem administracyjnym, zlokalizowane na granicy sektora przeznaczonego pod ich budowę i sektora grobowego pierwszego etapu, po dwóch stronach alei wiodącej (przejściem podziemnym pod obwodnicą) z parkingu głównego, skąd można również dostać się do części grobowej. Poprzez zagęszczenie części kubaturowej, obsłużonej osobnym zjazdem, zaopatrzonej w mały parking połączony z placem pod przyszłe lekkie obiekty handlowe – uzyskujemy miejsce o mocnym wyrazie przestrzennym, serce założenia. Istotną rolę w planowaniu cmentarza pełni zieleń: prowadząca szpalerami główne aleje, rozlewająca się wokół budynków i w sektorach zieleni miejskiej, zdobiąca i izolująca (z wykorzystaniem istniejącego drzewostanu).
Lokalizacja Gorlice, ul. Dukielska
Inwestor Urząd Miasta Gorlice
Projekt 2011
Realizacja projekt konkursowy
Powierzchnia inwestycji 343 475 mkw